SiteLogo

تاثیر لیکتور (سیتی کولین) در کنترل بیماری پارکینسون

(دلنیا یوسفی) 08 بهمن 1403
0 247
سیتی کولین

لیکتور (سیتی کولین) یک ترکیب شیمیایی است که به صورت طبیعی در مغز وجود دارد. داروی لیکتور (سیتی کولین)ابتدا در ایالات متحده آمریکا به عنوان مکمل غذایی استفاده می شد اما بعدا در ژاپن به عنوان تجویز دارویی مورد استفاده قرار گرفت. لیکتور (سیتی کولین) یک اثر محافظتی بر سلول های مغزی و اعصاب دارد. امروزه تاثیرلیکتور (سیتی کولین) در درمان بیماری پارکینسون مورد توجه قرار گرفته است.

 

لیکتور یا همان سیتی کولین با خواصی که دارد می تواند بر حافظه و عملکرد مغز تاثیر مثبت داشته باشد. این دارو در درمان بسیاری از بیماری ها مثل پارکینسون، سکته مغزی، آلزایمر، اختلال دو قطبی، افسردگی، گلوکوم و کاهش حافظه مرتبط با سن کاربرد دارد. در این مقاله داروی لیکتور (سیتی کولین)و کاربرد های آن را به شما معرفی می کنیم و مکانیسم اثر این دارو در کنترل پارکینسون و عوارض جانبی لیکتور (سیتی کولین)را به شما توضیح می دهیم.

داروی سیتی کولین ( لیکتور )چیست ؟ برای درمان و کنترل چه بیماری هایی مورد استفاده قرار می گیرد؟

لیکتور (سیتی کولین)نام عمومی ماده ای با عنوان سیتیدین-5-فسفوکولین است. لیکتور (سیتی کولین)یک واسطه مهم در مسیر تولید فسفاتیدیل کولین است. فسفاتیدیل کولین یک ترکیب مهم برای مغز است که در ساختار غشاء سلولی نورون ها قرار می گیرد. تاثیر لیکتور (سیتی کولین)در کنترل بیماری پارکینسون و سایر بیماری های مغزی به دلیل تحریک بیوسنتز فسفولیپید ها، کاهش التهاب، تثبیت غشا سلولی و کمک به خونرسانی مغزی است.

به تعریف دیگر لیکتور (سیتی کولین)می تواند از سلول های عصبی، ساختار و عملکرد مغز محافظت کند و در صورت بروز آسیب، به ترمیم آنها کمک کند. به طور کلی لیکتور (سیتی کولین)به عنوان یک ترکیب محافظ یا پروتکتیو مغز شناخته می شود. لیکتور (سیتی کولین)خورده شده بعد جذب از دستگاه گوارش در کبد تجزیه شده و سیتیدین و کولین را ایجاد می کند که هر دو آنها به مغز می روند و برای سنتز سیتیدین-5-فسفوکولین مورد استفاده قرار می کنند.

از مهم ترین کاربرد های لیکتور (سیتی کولین)می توان به موارد زیر اشاره کرد.

بهبود عملکرد کلی حافظه خصوصا حافظه رویدادی در افراد سالمند

بهبود عملکرد مغز پس از سکته مغزی

بهبود بیماری پارکینسون

کمک به کنترل دمانس

کمک به کنترل اختلال های سایکولوژیک

کاهش فشار داخل جمجه و التهاب بعد از ضربه های مغزی

افزایش خون رسانی به مغز بعد از انواع استروک ها

نحوه تاثیر سیتی کولین در درمان بیماری پارکینسون

حتما برای شما سوال شده است که تاثیرلیکتور (سیتی کولین)در درمان بیماری پارکینسون به چه صورت است و با چه مکانیسمی جلو می رود. لیکتور (سیتی کولین)از طریق مکانیسم های مختلفی به بهبود بیماری پارکینسون کمک می کند. از جمله:

افزایش سطح دوپامین مغز

لیکتور (سیتی کولین)می تواند بر فعالیت آنزیم تیروزین هیدروکسیلاز اثر بگذارد و با فعال کردن این آنزیم، میزان تولید دوپامین را افزایش دهد. از طرفی لیکتور (سیتی کولین)می تواند سطح بازجذب دوپامین را کاهش دهد و از این طریق میزان دوپامین مغز را افزایش دهد.

افزایش سطح فسفاتیدیل کولین مغز

لیکتور (سیتی کولین)یا سیتیدین-5-فسفوکولین یک واسطه مهم در مسیر بیوسنتز فسفاتیدیل کولین است. فسفاتیدیل کولین یک ترکیب مهم برای ساخت غشاء سلولی نورون ها است. همچنین فسفاتیدیل کولین نقش انتقال دهنده عصبی است. مصرف لیکتور (سیتی کولین)باعث می شود سطح تولید فسفاتیدیل کولین در مغز افزایش پیدا کند.

از دیگر مکانیسم های تاثر (سیتی کولین)در درمان بیماری پارکینسون می توان به کاهش التهاب، تثبیت غشاء سلول های عصبی و افزایش خونرسانی به سلول های مغزی اشاره کرد.

برای تاثیر بهتر سیتی کولین در درمان بیماری پارکینسون، این دارو چگونه باید مصرف شود؟

برای اینکه تاثیر لیکتور (سیتی کولین)در درمان بیماری پارکینسون بهتر باشد باید این دارو را به طرز صحیحی استفاده کنید. بهتر است قبل از هر چیز برگه اطلاعات دارویی داخل بسته را مطالعه کنید. حتما لیکتور (سیتی کولین)را مطابق با دستور پزشک مصرف کنید و سر خود دوز مصرفی دارو را کم، زیاد یا قطع نکنید. افزایش دوز بدون دستور پزشک نه تنها تاثیر مثبتی در روند بهبودی شما ندارد بلکه می تواند اثرات جانبی دارو را هم افزایش دهد.

دارو را به هیچ وجه خرد نکنید و به صورت کامل همراه با آب مصرف کنید. اگر بعد از مصرف لیکتور ((سیتی کولین))، در معده خود احساس ناراحتی کردید، می توانید دارو را همراه با غذا میل کنید. دوز مصرفی برای داروی لیکتور (سیتی کولین)در بزرگسالان، 500-1000 میلی گرم خوراکی دو بار در روز به مدت 12 ماه است. البته دوز دارو باید با توجه به شرایط بالینی بیمار توسط پزشک متخصص مشخص شود.

آیا تاثیر سیتی کولین در درمان بیماری پارکینسون با عوارض جانبی همراه است؟

آیا تاثیر سیتی کولین در درمان بیماری پارکینسون با عوارض جانبی همراه است؟

تاثیر لیکتور (سیتی کولین)در درمان بیماری پارکینسون بسیار قابل توجه است. اما باید بدانید که هر دارو در کنار اثرات مثبتی که دارد می تواند باعث بروز یکسری عوارض جانبی هم در فرد بشود. از جمله عوارض جانبی که طی مصرف لیکتور (سیتی کولین)ممکن است بروز پیدا کند، عبارت اند از:

مشکلات گوارشی شامل معده درد، یبوست، اسهال، تهوع و استفراغ

سر درد و بی خوابی

افزایش یا کاهش فشارخون

ممکن است همه این عوارض در یک فرد بروز پیدا نکند. اگر دیدید که به مرور زمان این عوارض نه تنها بهتر نشده بلکه شدید تر و ماندگارتر شده حتما با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مشاهده علائم آلرژیک جدی مثل خارش، بثورات پوستی، تورم (خصوصا در ناحیه صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی، درد قفسه سینه و … مصرف دارو را قطع کنید و فوری به پزشک مراجعه کنید.

جمع بندی

در این مقاله در مورد داروی لیکتور ((سیتی کولین))، کاربرد ها، مکانیسم اثر و عوارض جانبی این دارو صحبت کردیم. همچنین تاثیر لیکتور (سیتی کولین)در درمان بیماری پارکینسون را برای شما توضیح دادیم. اگر تمایل دارید که اطلاعات بیشتری در مورد داروی لیکتور (سیتی کولین)کسب کنید، می توانید به سایت هلیوس فارمد مراجعه کنید و این دارو را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت تهیه کنید.