SiteLogo

7 روش درمان دل پیچه و اسهال؛ درمان قطعی دل پیچه فوری

(دلنیا یوسفی) 08 بهمن 1403
0 168
بهترین راه درمان اسهال و دل پیچه

دل پیچه و اسهال، یکی از مشکلات رایج گوارشی است که به شکل یک درد مبهم و تیز در ناحیه بین دنده تا لگن (شکم) به حالت چرخشی بروز پیدا می‌کند. این درد اغلب به‌دلیل مشکلات خفیف روده‌ای، استرس، تنش روانی، مسمومیت غذایی، مشکلات گوارشی و دلایلی از این قبیل رخ می‌دهد. درمان دل پیچه و اسهال با راهکارهایی مانند مصرف داروهای مخصوص، رژیم غذایی مناسب، زنجبیل و دوری از عوامل تحریک‌کننده مانند سیگار و الکل امکان‌پذیر است؛ اما اگر مشکل حاد باشد برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه شما را با 7 روش موثر برای درمان دل پیچه و اسهال آشنا می‌کنیم.

 

1- نوشیدن آب کافی؛ عاملی مهم در حفظ هیدراسیون بدن

هنگام دل پیچه و اسهال، از دست دادن آب بدن یک مسئله مهم است. به‌همین دلیل نوشیدن آب کافی برای جبران مایعات از دست رفته و جلوگیری از کم‌آبی بدن توصیه می‌شود. آب، محلول‌های الکترولیت مانند ORS و نوشیدنی‌های بدون کافئین مانند چای گیاهی می‌توانند به حفظ هیدراسیون و درمان دل پیچه کمک کنند.

2- دراز نکشید؛ دراز کشیدن در زمان دل ‌پیچه توصیه نمی‌شود

اگرچه در هنگام دل‌ پیچه ممکن است تمایل به دراز کشیدن داشته باشید؛ اما این کار دل پیچه و اسهال شما را تشدید می‌کند. بهتر است در زمان دل پیچه و اسهال، حرکت کنید و در حالت نشسته یا ایستاده قرار بگیرید تا روند هضم و تخلیه گوارش بهتر صورت گیرد.

3- داروهای ضداسهال؛ تحت نظر پزشک استفاده کنید

راهکار دیگر برای درمان دل پیچه و اسهال داروهای ضداسهال است. در صورت اسهال شدید و نیاز به درمان فوری، از داروهای ضداسهال مانند پرومینتا آی بی اس استفاده کنید. البته این دارو و داروهای مشابه، باید تحت نظر پزشک و در صورت لزوم مصرف شوند؛ بنابراین از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید.

4- مصرف زنجبیل؛ گزینه‌ای طبیعی برای تسکین دل ‌پیچه

زنجبیل یک درمان خانگی و طبیعی برای رفع اسهال و دل پیچه است. مصرف زنجبیل خشک یا چای زنجبیل به کاهش التهاب و آرام‌سازی عضلات شکم کمک می‌کند. این ماده در تسکین درد و ناراحتی‌های معده و روده موثر است.

5- رژیم غذایی BRAT؛ راهکاری موثر برای درمان خانگی دل ‌پیچه و اسهال

رژیم BRAT (موز، برنج، سیب‌زمینی و نان) یک رژیم ساده و مناسب بوده که به سیستم گوارشی آسیب نمی‌زند و به تسکین دل ‌پیچه و اسهال کمک می‌کند. این مواد غذایی هضم راحتی دارند و برای درمان دل پیچه و اسهال موثر هستند؛ بنابراین اگر به این بیماری دچار شده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم برای مدتی کوتاه از این رژیم غذایی استفاده کنید. برای بهبودی سریع‌تر می‌توانید در کنار این رژیم از انواع داروی تقویت دستگاه گوارش به تجویز پزشک استفاده کنید.

رژیم BRAT برای درمان دل پیچه و اسهال

6- غذاهای تحریک‌کننده را کنار بگذارید

در زمان ابتلا به دل ‌پیچه و اسهال، از مصرف غذاهای چرب، سرخ ‌شده، تند و پرادویه خودداری کنید. این غذاها عاملی تحریک‌کننده برای سیستم گوارش محسوب شده و علائم را تشدید می‌کنند. بهتر است به‌جای مصرف این غذاها، غذاهای بدون روغن و مفید استفاده کنید.

7. کاهش مصرف سیگار و الکل در زمان اسهال و دل پیچه

سیگار و الکل هر دو سیستم گوارش را تحریک می‌کنند و باعث تشدید مشکلاتی مانند اسهال و دل پیچه می‌شوند؛ بنابراین در زمان بروز بیماری گوارشی باید مصرف این مواد را کاهش یا حتی قطع کنید تا روند بهبودی شما سریع‌تر صورت گیرد.

درمان دل پیچه و اسهال در بزرگسالان؛ چگونه دل پیچه را سریع از بین ببریم؟

پیش از این در خصوص روش‌های موثر برای درمان دل پیچه و اسهال صحبت کردیم. دل پیچه و اسهال در بزرگسالان ممکن است به دلایل مختلفی مانند عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، مصرف غذاهای نامناسب، استرس یا بیماری‌های گوارشی رخ دهد. برای بهبود سریع‌تر می‌توانید در کنار روش‌های گفته شده، از ترفندهای زیر استفاده کنید:

  • رژیم غذایی مناسب: پیشنهاد می‌کنیم در چنین مواقعی برای درمان از غذاهایی مانند برنج سفید، ماست کم چرب، نان و سیب‌زمینی آب‌پز استفاده کنید.
  • استراحت و کاهش استرس: استراحت کافی و کاهش عوامل استرس‌زا به تسکین علائم کمک می‌کند.
  • مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها: درصورتی‌که علت دل پیچه و اسهال شما عفونت باکتریایی یا ویروسی باشد، می‌توانید به تجویز پزشک از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کنید.
  • داروهای ضداسهال: در اکثر مواقع برای درمان دل پیچه بزرگسالان، داروهای ضداسهال بیش از هر چیزی موثر هستند.

به‌طورکلی برای درمان دل پیچه، روش‌های خانگی موثر هستند؛ اما در صورت طولانی شدن این مشکل، حتما به پزشک مراجعه کرده و پیش از مصرف هر دارویی با او مشورت کنید.

درمان دل پیچه و اسهال در کودکان؛ معرفی روش‌های ایمن برای درمان

برای درمان اسهال و دل پیچه کودکان به‌دلیل حساسیت سیستم گوارشی آن‌ها باید دقت بیشتری داشته باشید. بهترین راه برای درمان این مشکل در کودکان مراجعه به پزشک است؛ اما به‌کارگیری برخی راه‌های ساده و بی‌خطر هم پیشنهاد می‌شود. این راهکارها به‌شرح زیر هستند:

  • مایعات فراوان: استفاده از محلول‌های الکترولیت مخصوص کودکان (ORS)، آب جوشیده و آب‌میوه‌های طبیعی برای درمان دل پیچه و اسهال کودکان موثر است.
  • تغذیه صحیح: تغذیه در این دوران مهم است؛ بنابراین سعی کنید مواد غذایی مفید به کودک خود بدهید. رژیم BRAT (موز، برنج، سیب‌زمینی آب‌پز و نان) برای بهبود دل پیچه کودک مفید است. از دادن غذاهای پرادویه و چرب به کودکان در این دوران خودداری کنید.
  • مراجعه به پزشک: بهترین راهکار برای درمان این بیماری در کودکان مراجعه به پزشک است. پزشک معمولا با تجویز آنتی‌بیوتیک‌های مناسب به بهبود حال کودک شما کمک می‌کند.

برای درمان دل پیچه و اسهال کودکان هرگز از روش دارو درمانی خودسرانه استفاده نکنید. بهتر است بلافاصله پس از مشاهده علائم اسهال و دل پیچه در کودکان، به پزشک مراجعه کنید.

درمان دل پیچه و اسهال کودکان

علت دل پیچه طولانی‌ مدت؛ بررسی ریشه مشکلات گوارشی مزمن

دل پیچه‌ای که به مدت طولانی ادامه پیدا کند، ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های مزمن گوارشی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS)، بیماری کرون یا سلیاک باشد. در این شرایط، درمان نیاز به تشخیص دقیق و پیگیری‌های پزشکی دارد؛ بنابراین در صورت بروز دل پیچه طولانی مدت حتما به پزشک مراجعه کنید.

علت دل پیچه در دوران بارداری و درمان‌های ایمن برای مادران باردار

دل ‌پیچه در دوران بارداری معمولا به‌دلیل تغییرات هورمونی و فیزیکی رخ می‌دهد. در این دوران، استفاده از داروها باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. مادران باردار می‌توانند برای درمان دل پیچه از روش‌های طبیعی مانند مصرف زنجبیل و مایعات استفاده کنند؛ اما از آن‌جایی که دوران بارداری دورانی حساس است، توصیه می‌کنیم بلافاصله پس از شروع دل پیچه یا اسهال به پزشک مراجعه کنید و از روش‌های درمانی طبیعی یا دارویی خودسرانه خودداری کنید.

در کنار روش‌های درمانی مراجعه به پزشک را فراموش نکنید

در مطالبی که گفته شد در خصوص درمان اسهال و دل پیچه صحبت کردیم. راهکارهای مختلفی برای درمان دل پیچه و اسهال وجود دارد. روش‌های خانگی مانند مصرف مایعات مناسب، رژیم غذایی BRAT، استفاده از زنجبیل و دوری از غذاهای تحریک‌کننده برای بهبود این مشکل موثر هستند؛ اما این روش‌ها معمولا برای درمان دل پیچه‌های ساده و کوتاه مدت مورد استفاده قرار می‌گیرند. در صورت بروز علائم شدید یا طولانی مدت، مشاوره با پزشک ضروری است؛ چرا که مشکلات گوارشی ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های مزمن یا عفونت‌ باشد.

با همه این تفاسیر پیشنهاد می‌کنیم برای درمان دل پیچه شدید به‌ویژه در دوره بارداری یا در خصوص کودکان، حتما به پزشک مراجعه کرده و در هر شرایطی از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید.