انواع ابزار ارتودنسی
ارتودنسی یکی از برجستهترین روشهای درمانی برای رفع ناهنجاریهای مربوط به دندان است که افراد میتوانند در سنین مختلف از آن بهرهمند شوند. این روش درمانی نیاز به ابزارهای متعددی دارد که هر یک از آنها وظایف مختلفی را بر عهده دارند. همچنین استفاده از آنها برحسب میزان شدت یا ضعف ناهنجاری در دستور کار قرار میگیرد.
در هر مرحله از درمان ابزارها میتوانند متفاوت و البته بسیار کاربردی باشند. شناخت این ابزارها میتواند دید بسیار خوبی به بیمار قبل از اقدام به ارتودنسی بدهد. در حقیقت آشنایی با ابزارها موجب میشود تا بیمار درک خوبی از فرآیند و کارایی هر آیتم داشته باشد که همه اینها میتواند به افزایش سرعت و کیفیت درمان اضافه کند.
انواع لوازم ارتودنسی
وقتی در مورد ارتودنسی صحبت میکنیم، اولین مواردی که در ذهن افراد نقش میبندد، تعدادی براکت و سیم است که بر روی دندانهای افراد چسبانده شدهاند. اگرچه که ابزارهای یادشده نقش محوری در درمان ارتودنسی دارند، اما تنها وسایل مورداستفاده از این پروسه نیستند. در حقیقت از ابتدای شروع فرآیند درمان تا پایان آن انواع مختلفی از ابزار ارتودنسی توسط ارتودنتیست مورداستفاده قرار میگیرند تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
انواع بریس ارتودنسی
بریسها یکی از پرکاربردترین لوازم ارتودنسی هستند که خود دارای انواع متفاوتی میباشند که بسته به شرایط بیمار مورداستفاده قرار میگیرند.
بریس فلزی. این مدل را میتوان سادهترین بریس موجود در بازار قلمداد کرد که استفاده از آن در لول بالایی صورت میگیرد. درواقع این بریسها همان براکتهای فلزی کوچکی هستند که بر روی دندانها چسبانده میشوند و از طریق سیم فلزی به یکدیگر متصل میشوند. در اکثر مواقع این بریسها از استیل ضدزنگ تولید میشود.
بریس سرامیکی. بزرگترین تفاوتی که بین بریسهای سرامیکی با نوع قبلی وجود دارد، شفاف بودن آنها است که میتواند نمای بهمراتب بهتری را ایجاد کند. با این همه سیم فلزی باریکی که از میان براکتها عبور میکند قابل روئیت است. تقریباً تمامی اجزای به کار رفته در این بریسها مشابه مدلهای فلزی است.
بریس لینگوال. نوع خاصی از بریسهای ارتودنسی هستند که جنس آنها نیز از فلز است.نحوه اجرای این نوع بریس به گونهای است که در پشت دندانها کار میشوند و به این ترتیب کمترین نمای ممکن را دارند. گفتنی است که کار کردن این مدل ارتودنسی با هزینه بیشتری همراه خواهد بود و در بسیاری از موارد بیماران احساس راحتی کمتری داشتند.
کش ارتودنسی
از دیگر لوازم پرمصرف در ارتودنسی باید به کش یا الاستیکها اشاره کرد که نقش بسزایی در کوتاهتر کردن روند درمان دارند. این کشها هم برای ردیفهای پایین و هم بالا مورداستفاده قرار میگیرند و از این حیث هیچ محدودیتی برای آنها تعریف نشده است. کش ارتودنسی خود میتواند در چند مدل مختلف تهیه شود.
اورینگ. این کشها دورتادور براکت بسته میشوند که اغلب در رنگهای مختلفی عرضه میشوند.
جداکننده. در صورتی که هدف ایجاد فاصله بین دندانها باشد از این نوع کش استفاده میشود.
رابربند. این نوع الاستیک نیز با ایجاد فشار مداوم بر روی دندانها باعث حرکت آنها میشود تا ناهنجاریهای موجود را زودتر رفع کند.
براکت ارتودنسی
همانطور که در پیشتر به آن اشاره شد، براکتها قطعات فلزی یا سرامیکی هستند که بر روی سطح دندان چسبانده میشوند تا به کمک سایر اجزای موجود، باعث حرکت دندانها به موقعیت مناسب شوند. این وسیله دارای شیارهایی است که میتواند سیمهای قوسی را درون خود نگاه دارند.
سیم ارتودنسی
سیمهای نازک فلزی از دیگر ابزارهای مورداستفاده در درمان ارتودنسی هستند که نقش مهمی در حرکت دندانها دارند. برای این منظور، سیم به براکت متصل میشود و با ایجاد یک فشار ملایم در طولانیمدت دندانها را به سمت موقعیت مناسب منتقل میکنند.
هوک
هوکها در حقیقت همان اتصالات کوچکی هستند که بر روی براکتها دیده میشوند و اتصال کش به دندانها از طریق آنها صورت میگیرد. به طور کلی میتوان گفت هوک برای اتصال و محکم کردن لوازم جانبی مورداستفاده قرار میگیرد.
بایت توربو
بایت توربو یا براکت توربو، ابزاری است که شکل ظاهری آن شبیه به یک دکمه فلزی کوچک میباشد که در قسمت پشتی دندانهای فک بالا مورداستفاده قرار میگیرد. کاربرد این وسیله ایجاد ممانعت از بسته شدن فک میباشد که موجب میشود فکها بیش از اندازه در یکدیگر فرو نروند.
باکال تیوب
باکال تیوب یک قطعه فلزی کوچکی است که بر روی باند و دور دندان آسیاب قرار میگیرد. لازم است بدانید که باند دندان آسیا نسبت به سایر دندانها متفاوت است. درواقع این باندها به گونهای طراحی شدهاند که دارای شیارهایی هستند تا سیم ارتودنسی، ضربهگیر لب و سایر تجهیزات را نگاه خواهند داشت.
هربست
هربست یکی دیگر از تجهیزات دندانپزشکی است که با هدف اصلاح بایت فرد که منجر به بهبود ظاهر و نیمرخ است بکار گرفته میشود. هربست شبیه به یک تیوب فلزی است که میتواند به دو فک بالا و پایین متصل شود. در نظر داشته باشید در صورتی که دندانهای بیمار به میزان زیادی پایین آمده باشند و درمان ارتودنسی جوابگو نباشد، استفاده از هربست یک گزینه عالی خواهد بود.
فیس ماسک
یکی از مشکلات شایع در بین کودکان بین 8 تا 13 سال، جلو زدگی یا عقب رفتن فکها نسبت به هم میباشد. در چنین شرایطی ارتودنتیست از دستگاههای به خصوصی استفاده میکند تا فکها در محل مناسب خود قرار گیرند. این ابزار همان فیس ماسک میباشد.
بهترین مزیتی که میتوان برای فیس ماسک برشمرد، عدم احتیاج به جراحی است. این دستگاه درواقع شبیه به یک هدبند بر روی پیشانی و چانه فرد نصب میشود در حالی که قسمتی از آن درون دهان بیمار قرار میگیرد. بعد از این اعمال فشار لازم برای حرکت فکها به جای مناسب شروع میشود تا تناسب لازم ایجاد شود.
فضا نگهدار
در بسیار از مواقع دیده شده است که کودکان دندانهای شیری خود را زودتر از موعد از دست میدهند. در چنین شرایطی تا رشد دندانهای دائم، امکان دارد دندانهای مجاور حرکت کرده و فضای خالی را پر کنند. برای جلوگیری از این اتفاق که میتوان نظم و ترتیب دندانهای فرد را به میزان قابلتوجهی به هم بریزد، استفاده از فضا نگهدار ضرورت پیدا میکند.
فضا نگهدار دارای دو نوع ثابت و متحرک میباشد. نوع متحرک آن تقریباً شبیه به پلاک نگهدارندِ است و برای بخشهای خاصی از دندانها مورداستفاده قرار میگیرد. این در حالی است که مدل ثابت کاربرد گستردهتری داشته و در زمان ارتودنسی بهصورت یکطرفه یا دوطرفه به کار گرفته میشود.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که مجموعه توسعه صنعت هلال بهعنوان یک شرکت دانشبنیان امکان خرید آنلاین ابزار ارتودنسی را برای تمامی نقاط کشور فراهم کرده است.